محمدسیاح: حمید بادامینجات، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات شواری عالی استانها در تشریح جزئیات طرح پیشنهادی اخذ عوارض از مطب پزشکان، دفاتر وکلا و رسانهها گفته است: این طرح در هفتمین اجلاس عمومی شورای عالی استانها که در ۲۰ و ۲۱ تیرماه برگزار شد به تصویب رسید و به مجلس شواری اسلامی نیز ارسال شد.
او اضافه می کند: براساس بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها اشاره شده که همه افرادی که کار تجاری انجام میدهند باید ملک آنها کاربری تجاری داشته باشد و این قانون شامل همه میشود اما در قانون استثنائی نیز هست که عنوان میکند مطب پزشکان، دفاتر وکلا، اسناد رسمی ازدواج و طلاق، رسانهها و مهندسین در صورتی که مالک ساختمان باشند نیازی نیست که حتما محل کاربری تجاری داشته باشند و کاربری مسکونی را نیز برای این موارد قبول کرده است.
قانون سال 1334
بادامی ادامه میدهد: این قانون در سال ۱۳۳۴ به تصویب رسیده و اصلاحات بعدی روی آن اعمال شده اما باید به این نکته توجه داشته باشیم در آن سالها مقتضیات جامعه بر این بود که این فعالیتها تجاری محسوب نشود و بر همین اساس قانونگذار این موارد را استثناء کرده است.
او تاکید میکند: امروز شرایط جامعه تغییر کرده و حتی یک کسب و کار کوچک همانند یک مغازه بقالی در یک محله نیز باید کاربری تجاری داشته باشد و این موضوع شامل بسیاری از کسب و کارها شده است. بر همین اساس کاربریهای تجاری باید به شهرداری عوارض پرداخت کنند و شواری عالی استانها با توجه به اینکه یکی از وظایفش اصلاح قوانین مرتبط با حوزه مدیریت شهری است، اصلاح بند ۲۴ ماده ۵۵ قانون شهرداریها را در قالب طرحی به مجلس شواری اسلامی پیشنهاد داده است تا این استثنای قانونی برداشته شود.
افزایش هزینههای درمانی
آقای بشیر خالقی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفتگو با طبنا (خبرگزاری سلامت) درباره تبعات طرح شورای عالی استانها میگوید: اینکه برخی از پزشکان مطلب خود را در اماکن مسکونی دایر میکنند از مدتها قبل بوده و نکته جدیدی است، این موضوع از گذشته تا امروز رواج داشته و دارد و با کاهش هزینهها مسلما هزینه مردم هم کمتر میشود.
او ادامه میدهد: اخذ عوارض از مطبها باعث خواهد شد مشکلات درمانی بهویژه در شهرهای بزرگ افزایش یابد، این مشکل تنها برای مردم نخواهد بود حتی پزشکانی که سالها در محلی فعالیت داشته و مردم آنها را میشناسند ممکن است مجبور به ترک مطلب خود شود و همین باعث دور شدن پزشک و بیمار میشود.
شورای عالی با احتیاط پیش برود
خالقی میافزاید: به نظرم شورای عالی استانها و شهرداری باید با مسئولان سازمان نظام پزشکی جلسات متعددی بگذارند تا بتوانند در این باره صحبت کنند، باید این موضوع با مشاوره نظام پزشکی پیش برود و مسلما هر اقدام نسنجیدهای میتواند مشکلات جدی به همراه داشته و عارضهزا باشد.
او تاکید میکند: هر طرح، لایحه و قانونی ممکن است عوارض داشته باشد اما با مطالعه دقیق میتوان عارضه ناشی از تغییرات را به حداقل رساند، در این مورد این مردم هستند که با افزایش هزینههای ویزیت یا درمان روبرو خواهند شد. از طرفی برخی از پزشکان مانند پزشک داخلی یا اطفال مانند پزشکان سونوگرافی، آنژیوگرافی یا نوار قلب و مغزی درآمد آنچنانیای ندارد که بتوانند هزینههای بیشتری را پرداخت کنند.
او میگوید: این اقدام باعث افزایش هزینههای پزشکان خواهد شد و در نهایت آنها را به تغییر محل مطب و رفتن به مناطقی مجبور میکند که قیمتهای پایینتری داشته باشد، این یعنی فقر پزشک در مناطقی که هزینههای تهیه مطب در آنها نسبتا بالاست. با این اتفاق عملا مردم برای مراجعه به مراکز درمانی دارای پزشک مسافتهای بیشتری را باید طی کنند.
حمله یک جانبه
عضو هیئت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مدتی است پزشکان به هدف منتقدان اجتماعی و اقتصادی بدل شدهاند، اضافه میکند: مدتی است که موجی علیه پزشکان شکل گرفته است. من به عنوان متخصص کودکان و کسی که چند سالی است کار پزشکی انجام میدهم میگویم که واقعا هزینههای تاسیس مطب زیاد است، با هزینههای اجاره و درآمد امروز وضعیت برای خیلی از پزشکان سخت میشود.
او تصریح میکند: برخی از پزشکان هستند که درآمدهای بالایی دارند و میتوانند در هر جایی کارشان را ادامه دهند و قطعا مشکلاتی هم دارند اما با لایحهای که شورای عالی استانها درنظر دارد و اگر در مجلس رای بیاورد وضعیت خیلی از پزشکان بدتر خواهد شد.
هزینههای بیشتر؛ مشکلات بیشتر
یعقوب شیویاری، دیگر عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی نیز در گفتگو با طبنا (خبرگزاری سلامت) با اظهار بیاطلاعی از جزئیات این لایحه میگوید: این لایحه هنوز به صحن علنی مجلس نیامده و از به همین دلیل اطلاعی از جزئیات دقیق آن ندارم ولی این طرح در کمیسیونهای مربوطه در حال بررسی است.
با این وجود او اضافه میکند: در چارچوب قانون، هزینههایی به عهده همه ما به عنوان شهروند هست که باید بپردازیم؛ پزشکان هم تا حد توان براساس قانون مالیات میدهند، اضافه بر این انگیزه کاری آنها را کاهش میدهد و مشکلات حاشیهای را ایجاد خواهد کرد که مطمئنا در امر ارائه خدمت به مردم دچار چالش اساسی خواهیم شد.
مخالفت ضمنی مجلس با این طرح
عبدالرضا عزیزی، نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی در این باره به طبنا (خبرگزاری سلامت) میگوید: جمعی از نمایندگان پزشک مجلس با علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، دیدار و گفتگو کردند و علت این دیدار هم این بود که اخیرا رئیس شورای عالی استانها طرحی را در رابطه با فعالیت استقرار مطب پزشکان و حرف وابسته دفاتر وکلای دادگستری و مهندسان و دفاتر اسناد رسمی تهیه کرده تا آن را به مجلس ارائه کند، است که در این طرح مطلب پزشکان و محل کار وکلا و... اداری یا تجاری باشد.
او اضافه می کند: اگر مطب پزشکان اداری یا تجاری باشد قیمت و اجاره مطب بالا میرود و آب، برق، گاز آن نیز با قیمت بالاتری محاسبه میشود و پزشکان هزینه این افزایش قیمتها را از بیماران دریافت میکنند و این موضوع اثر تورمی روی همه چیز تاثیرگذار است و در واقع ضربه و فشار نهایی را مردم متحمل خواهند شد.
عزیزی با اشاره به اینکه در دیدار با رئیس مجلس این موضوع مطرح شد، تاکید میکند: آقای لاریجانی گفت رایزنی میکنیم تا این طرح به مجلس ارائه نشود و اگر آن را هم ارائه کنند ما این طرح را در مجلس مطرح نخواهیم کرد.
حساب مردم را خالی نکنید!
طرح های درآمدی شورای عالی استانها براساس خالی بودن خزانه شهری تعریف شده است! در حالیکه به نظر می رسد این شورا باید بتواند راههایی را برای کسب درآمد تعریف کند که با حداقل آسیبهای ممکن همراه باشد. شاید اخذ عوارض شهری تنها راه درآمدی شهرداریها باشد ولی اینکه در آخر همه هزینهها را مردم باید جبران کنند، بسیار نگران کننده است.
به نظر میرسد منافع مردم تنها موضوعی است که در این لایحه به آن توجهی نشده چراکه در شرایط حاضر هم خیلی از مردم توانایی تامین هزینههای درمانی خود را ندارند و نمیتوانند از پس هزینهها بربیایند. از طرفی با افزایش هزینههای اجاره و عوارض پزشکان برای جبران کمبودهای درآمدی خود حتما ویزیتهایشان را افزایش میدهند یا اینکه مجبورا مطبهایی ارزانتر بگیرند که این اتفاق جز در حواشی شهرها یا مناطق دورافتاده امکانپذیر نخواهد بود.
خیلی از بیماران فرصت، توانایی یا حتی امکان این را ندارند که برای معالجه به مسیرهای دور مراجعه کنند یا هزینههای بیشتری برای درمان بپردازند و در صورتی که این لایحه در مجلس از سوی وکلای مردم به تصویب برسد باید منتظر موجی از اعتراضات و از آن مهمتر مشکلات درمانی باشیم.
نظر شما